Een lithium ion batterij (E-bike) kan spontaan ontbranden

Er is een toenemend aantal incidenten met explosieve batterij branden van een E-bike batterij. Deze ontbranding is bijna niet te voorspellen en erg moeilijk te voorkomen.

In 2019 dacht men een recordaantal van 420.000 nieuwe e-bikes verkocht te hebben in Nederland, maar de verkoop in 2020 was een nog groter aantal van 547.000 E-bikes en de maximale verkoopverwachting voor 2021 zijn 630.000 e-bikes.

 

Inmiddels wordt in Nederland meer dan zeventig procent van de totale marktomzet uit de verkopen van elektrische fietsen behaald. De elektrische fiets (E-bike) bestaat al meer dan 20 jaar en is een echt Nederlands groeiproduct.

Door de grote verkoopaantallen van de E-bike kijken we vaak naar de voordelen, en die zijn er ook zeker. Daarentegen moeten we ook niet bang zijn  de nadelen en gevaren te benoemen. De lithium ion batterij die onder andere in de E-bike gebruikt worden geven optimale prestaties bij lage temperaturen, zijn licht en duurzaam. Maar ook compact en krachtig. Het nadeel is dat ze over het algemeen wat duurder zijn, niet tegen een diepte ontlading kunnen en dat er bij verkeerd gebruik brandgevaar kan ontstaan.

 

Er zijn inmiddels miljoenen van deze krachtige batterijen in omloop. Velen daarvan vormen door ouderdom een potentieel brandgevaar, maar ook vanwege het beschadigen. Batterijen die gevallen zijn of ergens tegen aan zijn gestoten. En dan is er ook nog een hoeveelheid aan inferieure kwaliteit van dit type batterij op de markt. Ook nieuwe batterijen zijn niet helemaal vrij van gevaar, zo blijkt uit een aantal ernstige incidenten bij rijwielzaak ondernemers als ook maaktijdbezorgers en particulieren.

 

Verzekeringen maken hiervan een risico analyse en de kans dat het gebeurd is  klein, maar de impact en gevolgen zijn weer ontzettend groot. De Brandweer en de Stichting Salvage geven aan dat er een verdubbeling aan incidenten heeft plaats gevonden in 2019 en 2020. Procentueel nog steeds niet hoog, maar de reactie van de explosieve reactie is vaak desastreus.

 

Waarom zijn de lithium batterijen dan zo gevaarlijk?

 

De lithium ion batterij is in verhouding lichter dan andere typen batterijen. Compact maar zo ontzettend krachtig. Bij een geringe fout kan er kortsluiting ontstaan, raakt er een cel in onbalans en raakt over verhit, komt met andere cellen in een kettingreactie en veroorzaakt een zogenaamde Thermal Runaway  (zo noemen we het proces van ontbranding). Hierdoor ontstaan er extreem hoge temperaturen en gaat dit gepaard met zwarte rook met giftige gassen die daarbij vrijkomen. Vaak heeft dit een explosief karakter en kunnen er cellen rocketeren (wegschieten), met alle gevolgen van dien.

 

Battery Control Europe staat voor ‘VEILIG LADEN ZONDER TOEZICHT’. Hiermee zeggen wij dat wij uw E-bike batterij veilig willen laden, zonder dat u er continu naar om moet kijken of er iets mis is.

Een Thermal Runaway kan veroorzaakt worden door;

   • Productie / Fabricage fout
   • Overladen of te diep ontladen
   • Schade door vallen of stoten
   • Kortsluiting door vocht
   • Gebruik verkeerde lader
   • Ouderdom

 

Battery Control Europe BV ontwikkelt hiervoor brandveilige beschermingsproducten voor e-bike batterijen (lithium-ion). Dankzij een ontwikkelde praktijkgerichte testmethode beschikt BCE over complexe knowhow.


Wilt u meer informatie over lithium ion batterijen of een vrijblijvend advies, neem dan contact op via info@battery-control.com of bel 088-2151499